söndag 10 augusti 2008

Apropå ålder: När jag var liten var jag övertygad om att de sa "holibotba" och inte "bolibompa" på barnprogrammen. Jag ägnade mycken möda åt att försöka övertyga min omgivning och jag tror att min syster till slut gick med på saken av ren utmattning/empati.

Nuförtiden artikulerar barnen födda på 90-talet (nej vänta, de föddes kanske på 00-talet?) sina "bolibompa" mycket tydligare, men på det gamla introt har jag fortfarande problem att höra något annat än "holibotba".Mina starka och kontroversiella åsikter om både fonologiska och morfologiska företeelser kan ha varit en anledning till att andra barn i viss mån undvek mig. Eller att jag undvek dem.

12 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

ååååååååååhhhh det gamla introoot. *nostalgi*

10 augusti 2008 18:33  
Blogger Niklas sa...

Jag undrar just vilken generation som började säga "otecknat"? Mina barn gör det jämt.

Att världen förändras i rasande fart är uppbenbart när man ser gamla barnprogram. Och av annat, som när en kollega till mig sa till sitt barn (för säkert tio år sen) att björktrastar, det är de där fåglarna som låter som skrivmaskiner - och såg sitt barn förvandlas till en fågelholk.

10 augusti 2008 20:13  
Anonymous Anonym sa...

På tal om sådana där grejer en kan få för sig. Fram tills att jag var strax efter 20 bast så trodde jag att de där illustrationerna som finns på yoghurtpaketerna om hur man öppnar dem (duvet, de där 1-2-3-stegsförklaringarna med händer som öppnar paketet) inte föreställde något annat än typ LOPPOR. Jag var helt övertygad tills jag en dag satt vid frukostbordet och bilderna plötsligt förändrades framför mina ögon och jag, efter all denna tid, äntligen kunde se vad de föreställde. Gissa om jag blev förvånad.

10 augusti 2008 20:21  
Anonymous Anonym sa...

Niklas, jag reagerade också på när mina barn sa otecknat. Det lät som om de trodde att det var det naturliga sättet att se film. De är födda -83.

E.

10 augusti 2008 22:00  
Anonymous Anonym sa...

Hahahaha! Dom säger ju holibotpa!

10 augusti 2008 23:20  
Anonymous Anonym sa...

Haha, och dessutom säger de "barnpogram" utan r...

Nostalgiskt, värre.

11 augusti 2008 05:52  
Anonymous Anonym sa...

Men... det låter ju verkligen som holibotba =O

11 augusti 2008 12:42  
Anonymous Anonym sa...

Men vad är det de säger sen? Har ni settsan, kanske han har rätt? Kanal ett? Va?

11 augusti 2008 19:01  
Blogger Matilda sa...

Haha! Nej, Bolibompa uppfattar jag minsann, däremot sjöng jag alltid "har ni sett, tartanal ett!" när jag var liten, istället för 'kanal 1' (vilket det ska vara, antar jag, Julia) och min mamma skrattade sig halvt fördärvad. Och jag hör fortfarande inget annat än 'tartanal', minsann. ;)

12 augusti 2008 13:49  
Blogger Rim sa...

Haha, det är ju precis som en sån där bild man inte kan fokusera på som skiftar mellan två ting!

Och jag har alltid hört: Har ni sett, va? Katanal ett!

12 augusti 2008 15:50  
Anonymous Anonym sa...

Jag var helt övertygad om att de sade: holirompa...(hål i rumpa).

15 augusti 2008 20:51  
Anonymous Anonym sa...

Men de säger "hollibompa" och gjorde så från början. Jag blev väldigt konfunderad när det utan ett ord ändrades till "bollibompa". Jag såg de programmen från dess födelse när mina nu vuxna barn var små.

17 augusti 2008 00:35  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida