torsdag 13 november 2008

test: vad vet du om expressens normalitetsbegrepp?

Den som inte har något annat för sig kan till exempel göra Expressens test: Vad vet du om kvinnors sexlust? och förundras över både frågor och rätta svar. Vad sägs till exempel om påståendefrågan: "En normal välanpassad kvinna har stark sexlust"? Jag och Tofflan höll på att gå i bitar i jakt på ett alternativ som problematiserade orden "normal" och "välanpassad", men tvingades så småningom kryssa för "sant", efter att först ha diskuterat Expressens normalitetsbegrepp och kommit fram till att deras uppfattning om en "välanpassad" kvinna troligtvis syftade på en genomsnittlig kåt och glad kvinna. Det visade sig vara fel, vi skulle ha hållit fast vid vår ursprungliga känsla av att en väl anpassad kvinna inte har ordentligt med utrymme att gå runt med spetsad klitoris. Även vårt svar på "det är normalt att ha sex flera gånger i veckan" var fel - jag och Tofflan tyckte att det vore synd och skam att påstå att det är onormalt, emedan Expressen motiverade det rätta svaret ("falskt") med att "det är omöjligt att säga vad som är normalt". Och det hade de ju i helt rätt i förstås.

Vi hade även fel på påståendet "Sund sexlust innebär att känna ett häftigt passionerat begär efter sex". Även om det inte alltid är så, så är det ju inte direkt osunt att gå runt och känna ett häftigt passionerat begär, tänkte vi stackars pilska lesbianer och missade helt påståendets modalitet. Sammantaget kan jag alltså meddela att jag och Tofflan - tillsammans - endast har en 70-procentig förståelse för kvinnlig lust.

Vi kan förstås spekulera i vad mina och Tofflans subjektiva erfarenheter spelar för roll i våra felaktiga svar, eller vem på Expressen som bör gå en kurs i testkonstruktion. Men istället böjer jag mig huld för den tredje statsmakten och lär mig av Expressens resoluta vis att använda "normal" som etablerad definition och endast ge två svarsalternativ, här i mitt eget snabbtest om kvinnlig lust.

Frågor vi också kan fundera över, i Expressens andra sextester, är till exempel frågan "Kan en slida vara för trång?" som endast kommer med tre varianter av "ja", men utan att specificera vad den skulle vara för trång för. Eller frågan "Kan man bli gravid utan att ha samlag?", med svarsalternativen "Nej", "Hos vissa religiösa sekter förekommer jungfrufödsel" eller "I sällsynta fall om sperma kommer i närheten av slidöppningen". Uppenbarligen har de aldrig hört talas om Danmark.

9 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hela inlägget är naturligtvis fenomenalt (det är dina inlägg alltid), men sista meniningen fick mig faktiskt att dänga handflatan i skrivbordet, skratta, och läsa högt för katten (äkta hälften befanns sig i duschen och kunde inte höra.)
Uppenbarligen har de inte det. Skratt med inbyggd suck o.s.v.

15 november 2008 05:05  
Anonymous Anonym sa...

Samma här - jag skrattade högt.

Du är så j-la BRA!
(ursäkta kraftuttrycket)

Tur att nån har spaning på enkelspårigheter...

Kan du inte skicka in din alternativa enkät till Expressen - det kan ju finnas fler som har problem med svaren! Tänk om de tror att de är "onormala"?

15 november 2008 10:17  
Anonymous Anonym sa...

Uppenbarligen har de aldrig hört talas om Danmark
Tack för för skrattet!

15 november 2008 10:43  
Anonymous Anonym sa...

Japan

Jesus är ju ungefär Kommunist. Tänkte på KP (Kina sponsrar). Vill man ha sån behandling själv? 88 klubben som diskriminerar japan.

Jag har ju alltid beundrat Japan (modell). Socialdemokratiskt

- bättre socialbidrag
- socialförsäkringar
- trygghet med utbildning
- hög social mobilitet
- utbildning och kompetens

Det är något för s att ta efter.

15 november 2008 11:07  
Anonymous Anonym sa...

Fan va du är bra :)

15 november 2008 11:32  
Blogger den främmande sa...

"En normal välanpassad kvinna är alltid lite pervo."
Om normal välanpassad kvinna är en kvinna av okänd läggning som åtminstone ibland går omkring med ett passionerat begär efter sex och är självständig, glad och för övrigt välmående, så: Absolut. Utan tvekan. :))

"Uppenbarligen har de aldrig hört talas om Danmark."
*asg* Kanske borde de åka dit och prova på den homonomativitet som råder där. :)

15 november 2008 18:31  
Blogger Nina sa...

svar: sant

17 november 2008 08:54  
Anonymous Anonym sa...

Gjorde testet innan jag läst vad du skrivit och svarade precis likadant som du. Någonstans är det fel... =)

18 november 2008 20:10  
Anonymous Anonym sa...

Jag gillar också testen "vad vet du om oralsex?".

Är det någon som skulle kunna specificera vad som menas med "ömsesidigt oralsex"...?

20 november 2008 10:23  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida