måndag 12 oktober 2009

hört på stationen

Jag har på senaste tiden försökt utröna vad som kan ha menats med den konversation jag hörde på en pendeltågsstation för ett par veckor sedan. Den hölls mellan en ganska nedgången äldre man och en ganska prydlig yngre, och de liksom ropade sina frågor och svar rakt över vänthallen:

”Om du fick cigaretter för 60 spänn, skulle du röka dem då?”
”Va?”
”Om du fick cigaretter för 60 spänn, skulle du röka dem då?”
”Nej, jag röker inte”
”Va?”
”Nej, jag röker inte.”
”[mumlar]”
”Det är dumt att röka.”
”Ja, det är det.”
[tystnad]
”Golf då?”
”Nej.”

Nästan vartenda ord av den dialogen förbryllar mig. Till och med att den unge mannen svarade ”nej” på frågan om golf, för han såg verkligen ut som någon som skulle gilla golf.

5 kommentarer:

Anonymous Sandra sa...

På tal om någonting helt annat... Har för mig att du för inte så länge sen skrev nåt om Y som i engelskan är en konsonant.
Vaknade i morse med tankarna i olika språk och kom senare på att du kanske tycker att följande är intressant:
R kan ibland i vissa språk klassas som vokal. Jag är född i Bosnien, mina föräldrar likaså, så vi pratar bosniska/serbokroatiska hemma. Nyligen satt vi och diskuterade språk och jag fick då en liten lektion. De sa nämligen att R räknas som "hjälpvokal" och därför kan vi ha ord som inte har några andra vokaler i än R. Ex: prst-finger, trn-törn, grk-grekisk man (aka trollet) osv.

Ville bara dela med mig av mina nyfunna språkkunskaper :D
ha det gott!

12 oktober 2009 12:07  
Anonymous Bobbi sa...

Helt underbart! Det är sånt som nästan bara kan hända i verkligheten - det är liksom för konstigt för att vara en dialog i en bok eller en film. Samtidigt, de som är allra bäst på att skriva dialog/skapa scener kan fånga just de där märkliga grejerna som ibland uppstår i verkligheten... Kanske genom att samla på dem, helt enkelt!?

12 oktober 2009 14:15  
Anonymous N sa...

Vad har hänt med pollen? Har du gett upp eller har den kanske bara fått semester?

13 oktober 2009 19:24  
Anonymous Anonym sa...

Helt out of nowhere (kanske för att du skriver för qx och då vet mer än mig); jag läste precis att peter jöback blev fråntagen sitt pris som årets homo 2005, är det på riktigt? (Jag ber om ursäkt att jag frågar dig, men jag kunde inte komma på något annat cyberplace att vända mig till)

13 oktober 2009 21:42  
Blogger Sara Lövestam sa...

N: Det är jag som inte har hunnit med... en vacker dag kommer en ny fråga, jag lovar!

Anonym: Du tänker kanske på artikeln som publicerades den första april 2005? ;) http://www.qx.se/3537/peter-joback-frantas-titeln-som-arets-homo

13 oktober 2009 21:50  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida