tisdag 15 juni 2010

verb är saker som man gör

Det har kommit ett verb till stan. Först såg jag det bara i heterotrötta seriestrippen ”Elvis”, men det har spridit sig. Jag har hört det på stan och sett det i tidningen. Jag avskyr det, och jag förstår inte riktigt varför. Jag är ju för nybildningar, jag utbrister i hurrarop när kreativa elever skriver ord som ”olöjligt” och ”älskbarhet”. Men det här verbet kan jag inte med. Kanske beror det på sammanhanget det har presenterats i via seriestrippen; klängiga böner om sex som ett naturbehov en person tillfredsställer åt en annan för att vara snäll. Kanske beror det på att själva ordet är så enkelt att det gör något komplext till något banalt. Om någon som läser det här planerar att någon gång ligga med mig, read my lips: Fråga mig aldrig om jag vill sexa. Jag kommer att slå dig. (Såvida du inte gillar sånt, i så fall kommer jag verkligen inte att slå dig och därmed basta!)

Etiketter:

14 kommentarer:

Blogger Grovt Initiativ sa...

åh ja, jag hatar det ordet också. inte bara för associationen till avskyvärda Elvis.

15 juni 2010 21:56  
Anonymous pc sa...

Utan att egentligen ha tänkt närmare på orsaken undrar jag om anledningen kanske kan vara att "sexa" låter för nära "spexa", och att "spex" inte direkt är vad åtminstone jag associerar / vill associera med sex ...
Sex ska inte vara allvarstyngt, men för den delen behöver det inte slå över i ren ploj ... väl?

(Se'n måste jag tyvärr hålla med om att serien i fråga "inte direkt lyfter ordet" ...
den (serien) kanskekanskekanske hade någon poäng i början, men på senare tid upplever jag den bara som tjatig.)

15 juni 2010 22:50  
Blogger Malte sa...

Jag är beredd att hålla med dig, en sexa är ju en festligare måltid intagen klockan sex på kvällen.

15 juni 2010 22:55  
Blogger Niklas sa...

"Sexa" låter lika hemskt som "mysrester" (sperma), exempel på läskiga neologismer på familjeliv.se.

Förresten kan jag rekommendera "Grammatik på villovägar" för den som undrar vad Sverige GÖR i meningen "Sverige gränsar till Norge".

http://www.boktipset.se/bok/grammatik-pa-villovagar

15 juni 2010 23:36  
Anonymous fin sa...

Åh jag vet! Hatar också det ordet. Det låter lite som att man ska gnida sig mot varandra och sen är det klart, tack och hej. Uuuhh...

16 juni 2010 10:56  
Anonymous e3 sa...

Jag tycker väldigt illa om både ordet och serien Elvis.

Rubriken till detta inlägget gav mig däremot associationer till låten Teardrop med Jose Gonzalez som börjar med orden "Love, love is a verb, love is a doing word." Det är en bra låt, rekommenderas av mig.

16 juni 2010 18:15  
Blogger mio sa...

"sexa" är ett så jäkla osexigt ord. det känns verkligen svensson, vanilj och något som man gör för sakens skull. noll passion i det ordet! "ska vi sexa?" "jaja...vi gör väl det då..det är ju en halvtimma kvar till aktuellt".
alternativt låter det som att förgulliga ordet "sex". bäbisprat, vilket i sammanhanget blir hur äckligt som helst

17 juni 2010 18:38  
Anonymous fin sa...

e3: Kolla in originalet med Massive Attack, riktigt cool video också:
http://www.youtube.com/watch?v=7cL_1bmYCzs

21 juni 2010 11:03  
Anonymous Lena sa...

Jag måste faktiskt säga att jag inte håller med dig.
Jag och mina vänner började använda ordet "sexa" i betydelsen att idka samlag redan 2006-2007, och då som ett mindre grovt ord än "knulla". Lite som snippa, mindre sexuellt och sötare än "fitta".

21 juni 2010 12:45  
Blogger mio sa...

lena: att uttrycket för att ha sex inte behöver vara grovt, som tex knulla, håller jag med dig om. men det ska ju knappas uttryckas på ett sätt som gör det Mindre sexuellt och sötare. sex SKA vara sexuellt! inte gulligt.

21 juni 2010 18:32  
Anonymous e3 sa...

Fin: Tack, jag visste jag hade hört låten någon annanstans förut, nu vet jag vart.

21 juni 2010 20:45  
Blogger hansi sa...

Jag avskyr "sexa", men jag måste även erkänna att jag avskyr "ligga", som i "Tja, man får ju ligga i alla fall". Om någon skulle fråga "Ska vi ligga?" eller "Ska vi sexa?" så borde den personen åka på oskönt smisk. Så är det med det.

8 juli 2010 11:58  
Blogger hansi sa...

För övrigt tycker jag att "ha sex" låter jävligt opersonligt. Som lastbilschaffis lyssnar jag mycket på ljudböcker, och utbudet av böcker bland mina kollegor är inte alltid det bästa. Just nu är det Thomas Bodströms [vad nu bokjäveln heter], och jag störs i småsmulor av det ständiga "Mattias tänkte på hur gärna han ville ha sex med Susanne"/"Han mindes senaste gången de hade sex"/"Han ville så gärna ha sex med henne igen".

Nu kanske jag är väldigt konstig, men det händer nog faktiskt aldrig att jag tänker "Jag vill så gärna ha sex med henne"; det är andra ord som dyker upp då. Men som sagt, jag kanske bara är konstig och vulgär. So be it. :)

8 juli 2010 12:05  
Blogger Prr sa...

Håller med så innerligt. "Sexa" är verkligen ett uttryck som ger mig kalla kårar och Elvis gör mig bara illamående. Speciellt när Elvis och hans tjej ligger i sängen och han efter att ha frågat om hon vill ha massage börjar, så att säga, "sexa" med henne och rättfärdigar detta genom att säga "jag sa inte VAR jag skulle massera dig". Fattar inte hur den där skitserien kan få finnas i Metro dag efter dag.

9 juli 2010 19:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida