onsdag 2 februari 2011

dagens info

Denna veckas research visar bland annat följande: husflugor växer inte. De flugor som är små, är små för att de hade dålig tillgång till mat när de var larver. Stora flugor var glupska och lyckligt lottade larver.

Nästa tema är diskning. Enligt uppgift uppfanns diskmaskinen för att det kom en hembiträdeslag som sade att hembiträdets arbetsdag skulle vara över klockan 19. Och herrn själv kunde ju inte gärna diska. Wikipedia säger inget om detta, men meddelar i stället att diskmaskinens uppfinnare hette Josephine Cochrane, samt att hon utelämnade sitt förnamn vid benämnandet av maskinen eftersom kvinnor inte kunde vara uppfinnare.

Slutligen telefonhistoria. När Sveriges första telefonförbindelse mellan städer upprättades år 1889, var det mellan Stockholm och Göteborg. Under den första tiden ville inte Rikstelefon koppla in städernas telenät till förbindelsen, så om man ville ringa från Stockholm till Göteborg var man tvungen att boka tid med sin kompis i Göteborg, gå till telefonstationen på utsatt tid och ringa till motsvarande station i Göteborg. Detta gav upphov till en del ilska hos societeten (vilket var den enda samhällsklass som vid tidpunkten hade råd med telefon - och ett hundratjugoårigt lyxproblem är upptäckt).

Bara ett axplock ur all information jag har fått reda på utan att egentligen kunna använda den i romanen jag skriver. Däremot kan jag snart skriva mitt eget Trivial Pursuit.

Etiketter: ,

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Gör det, gör ett trivial pursuit!

3 februari 2011 12:40  
Anonymous Anonym sa...

Jaaa!

3 februari 2011 13:30  
Blogger Monica Hortell sa...

Det är kul med trivia-kunskaper! Intressant med flugorna. Jag har alltid trott att det fanns flera olika sorter (i olika storlekar då)...

4 februari 2011 23:48  
Anonymous Anonym sa...

Haha, sjukt intressant!
En fråga återstår dock: Vem uppfann bananflugan?

Kram Fisken

8 februari 2011 22:34  
Anonymous Anonym sa...

Diskmaskinerna är betydligt äldre än hembiträdeslagar i diverse länder, men eftersom de var ganska ovanliga förr kanske hembiträdeslagar påskyndade införskaffandet av diskmaskiner.

8 januari 2012 17:03  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida