torsdag 2 juni 2011

lokativet i livet

Jag är för övrigt fullkomligt exalterad över att vara på väg till Göteborg och hbtq-festivalen. Min plan är att 1) hålla i några programpunkter som jag ser fram emot att genomföra, 2) träffa folk som jag inte har träffat förut, 3) gå på några programpunkter själv, 4) köpa en tröja och 5) försöka hitta någonstans.

Sedan Udda kom ut i samband med bokmässan 2009 har jag åkt till Göteborg oftare än jag har köpt nya skor (vilket å andra sidan inte säger så mycket), men det hjälper inte. Jag hittar fortfarande ingenstans och måste förlita mig på memorerade kartbilder och folk jag ser på gatan, vilka i bästa fall är mina egna vänner och därmed något mer benägna att hjälpa till. Den här veckan ska jag lära mig var Nordstan ligger i jämförelse med Stadsbiblioteket, har jag tänkt. Jag ska få in det i ryggraden, som när jag systematiskt och metodiskt (efter tre år i Stockholm) lärde mig själv hur Slussen, Mariatorget och Medborgarplatsen hörde ihop.* Och nästa gång jag är på bokmässan ska jag släntra runt mellan bibliotek och shoppingcenter, rutinerat och världsvant som om jag lika gärna kunde säga "kex" med mjukt k. Eller åtminstone som om jag inte längre skulle stå på Avenyn och fråga folk var Avenyn låg.

*Andra platser i Stockholm är fortfarande mysterium för mig. Varje gång jag åker till Hötorget håller jag tummarna när jag väljer uppgång, och gratulerar mig själv om jag råkar hamna precis vid Kreatima (vilket oftast är målet). Hela Östermalm är ett töcken, förutom vägen man går för att komma till Piratförlaget. Jag vill hävda att denna min okunskap delvis härrör från samma del av min hjärna som fortfarande vägrar förstå vad som är vänster och höger. En annan del kan komma sig av hjärnvågorna från förvånade vattenkammade män i märkeskavajer som tänker "men lilla gumman, har du tatuering och ryggsäck har du nog kommit fel".

10 kommentarer:

Anonymous Julia sa...

Har inte Kreatima flyttat?

2 juni 2011 17:15  
Blogger Sara Lövestam sa...

Det är mycket möjligt, det är länge sedan jag var på Hötorget. Vart har de flyttat?

2 juni 2011 18:29  
Anonymous Anonym sa...

Hej! Jag läste din text i Skolvärlden, och ville bara säga att jag tog intryck av den, och jag har redan snickrat på några passande exempelmeningar till grammatikgenomgångar i höst! Jag tänker förstås på dessa saker i sammanhang där relationer diskuteras, men det kan förstås vara så enkelt som att ladda upp med några fina exempelmeningar i både svenska och engelska.
Hälsningar från Sara

2 juni 2011 19:30  
Anonymous Anna sa...

Mjukt k? Som i kedja då eller? Är de ti så fall någon skillnad på mjukt k och sje-ljud i allmänhet?(Jag blir ibland trakasserad för att jag uttalar kex som en stockholmare...)

2 juni 2011 20:01  
Anonymous Helena sa...

tror vi har kommit på något vetenskapligt här...jag kan inte heller känna igen ansikten, eller förstå skillnaden mellan vänster och höger - och jag har precis samma svårigheter med lokalsinnet...

måste vara samma del av hjärnan som styr det där...men vad orsakar skadan?

måste utreda detta vidare

3 juni 2011 11:04  
Blogger pärlbesatt sa...

Hehe, jag skulle precis skriva att Kreatima inte ligger där längre, så vill man specifikt säga Det Hörnet är det bättre att referera till Där Palme-plaketten sitter, om nu folk inte är alltför unga och har andra referensramar. Men så var det typ redan sagt. :)

Ha kul där!

3 juni 2011 19:33  
Blogger pärlbesatt sa...

Glömde en sak, problem med vänster och höger samt lokalsinnet (samt prosopagnosi som du sagt att du också har i viss mån) hänger ibland ihop med de funktionsnedsättningnar du INTE pratat om i dina böcker (ännu), neuropsykiatriska dito.

Därmed inte sagt att folk som har problem med det du nämner skulle vara behäftade med slika, bara att det ofta är så att folk med npf har taskigt visuospatialt tänkande, ansiktsigenkänning osv.

Om inte tvärsemot, vilket också är vanligt. Slut på mikroföreläsningen. :D

3 juni 2011 19:36  
Anonymous Helena sa...

pärlbesatt - tack för infon! måste vara adhd jag är drabbad av ;)

4 juni 2011 01:15  
Blogger pärlbesatt sa...

Helena, jag tänkte mer på Aspergers, men nevermind. Jag som de facto har ADHD och en gäng med andra saker har problem vare sig med lokalsinnet, vänster-höger eller ansiktsigenkänning, kan tänka. Däremot en hööög med andra svårigheter. Nog om detta. Jag kunde bara inte låta bli med mina förra inlägg, när det serverades så snyggt...

4 juni 2011 18:25  
Anonymous Helena sa...

pärlbesatt...jag är genuint tacksam över dina inlägg, och faktiskt genuin vad gäller adhd'n - smileyn till trots. Har funderat över det där med adhd länge så det passade in rätt bra på mig. I vilket fall är det intressant att veta vilka grejer som hör ihop

5 juni 2011 21:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida